شما اینجا هستید
دانستنی های ساختمان » بتن چیست و چه ویژگی هایی دارد؟

تعریف بتــــــن و کاربرد بتن

همه ما نام بتن را حداقل یک بار شنیده‌ایم و اگر کسی رشته تحصیلی‌اش نیز عمران باشد، بیشتر با آن سر و کار داشته است.فروشگاه کپکو کالا ارائه دهنده انواع افزودنی بتن می باشد وشما میتوانید با مراجعه به سایت کپکو از قیمت افزودنی بتن آگاه شوید. در زمان‌های قدیم علی‌الخصوص قبل از انقلاب، ساختمان‌های فولادی رواج داشت ولی بعد از انقلاب اسلامی به دلایلی همچون کمبود تیر آهن که نتیجه تحریم‌ها بود، ساختمان‌های بتنی رواج پیدا کرد و توسعه یافت. این نوع ساختمان‌ها که از این ماده پرکاربرد ساخته شده‌اند، نقاط قوت و ضعف گوناگونی دارند. اگر بخواهیم اشاره کوچکی به این نقاط بیندازیم، می‌توان به مقاومت این نوع ساختمان‌ها در برابر آتش سوزی و همچنین عایق بودن در برابر صوت و حرارت اشاره کرد که از نقاط مثبت آن‌ها تلقی می‌گردد. در مقابل، وزن بسیار بالای این نوع ساختمان‌ها از نقاط منفی آن‌ها به شمار می‌رود. لازم به ذکر است که بگوییم، ماده اصلی چسبندگی این مواد، سیمان است و از مواد مختلفی تشکیل شده است و اجزای مختلفی نیز دارد. در ادامه مقاله بیشتر درباره آن صحبت خواهیم کرد و شما را کامل با آن آشنا می‌کنیم.

بتن چیست؟

بتن و اجزای آن

  • سیمان
  • آب
  • شن و ماسه
  • هوا
  • مواد مضاعف

اجزای تشکیل دهنده بتن چیست? همان طور که در قسمت قبلی نیز گفته شد، ماده اصلی چسبندگی در بتن، سیمان است که حدود ۷ الی ۱۵ درصد از کل حجم آن را تشکیل می‌دهد. آب از دیگر اجزای تشکیل دهنده این ماده است و سهمی بین ۱۴ الی ۲۱ درصد را دارد. شن و ماسه نیز حدود ۶۰ الی ۷۵ درصد از کل حجم آن را تشکیل می‌دهند که تقریبا بیشترین سهم را دارا می‌باشند. مواد مضاعف نیز به مقدار جزء در تولید این ماده دخیل هستند و صرفا به دلیل ایجاد خواص مطلوب، در آن‌ها استفاده می‌شوند.

https://www.aparat.com/v/POFdb

بررسی سیمان در بتن

  • آهک
  • سیلیس
  • آلومین
  • اکسید آهن
  • اکسید منیزیم

در بین موارد بالا، آهک با میزان حدودا ۶۳ درصد، بیشترین مقدار را در تشکیل سیمان دارد. سیمان در خود مواد شیمیایی نیز دارد که عبارتند از:

  • تری کلسیم سیلیکات
  • دی کلسیم سیلیکات
  • تری کلسیم آلومینات
  • تترا کلسیم آلومیوفریت

نکته قابل ذکر دیگر در رابطه با سیمان‌ها انواع آن‌ها می‌باشد که عبارتند از:

  • ۱٫ سیمان معمولی
  • ۲٫ سیمان متوسط
  • ۳٫ سیمان زودگیر
  • ۴٫ سیمان کندگیر
  • ۵٫ سیمان ضد سولفات

جایگاه آب در بتن چیست?

همان طور که گفته شد آب یکی دیگر از اجزای تشکیل دهنده بتن است که حساسیت بالایی دارد. اگر در این مواد پرکاربرد از آب مناسب استفاده نشود، مشکلاتی را در هنگام استفاده برای کاربران رقم خواهد زد. مشکلاتی که به این دلیل رخ خواهند داد، مشکلاتی از قبیل افت مقاومت و خوردگی میلگردها می‌باشند.

این مطلب را هم بخوانید: آسیب های متداول در بتن

مشکلاتی که می‌تواند در ساخت بتن رخ دهد

زمانی که بتن جدیدی را می‌سازند، ممکن است دچار مشکلاتی شود که در این قسمت از مقاله قصد داریم تا درباره آن‌ها کمی صحبت کرده و آن‌ها را بررسی کنیم. یکی از مشکلاتی که می‌تواند برای آن‌ها ایجاد شود، آب انداختن آن‌ها است. آب انداختن آن‌ها به این صورت است که بعد از تولید، روی سطح آن یک لایه نازک آبی که آغشته به سیمان است، به وجود آید. البته آب انداختن، دلایلی نیز دارد که به عنوان مثال اسلامپ بیش از اندازه و مواردی از این قبیل می‌توانند باعث آن شوند. یکی دیگر از مشکلاتی که می‌تواند برای این ماده رخ دهد، جدا شدن دانه‌ها می‌باشد. جدا شدن دانه‌ها نیز دلایل متنوعی دارد؛ ویبره بیش از اندازه، اسلامپ بیش از اندازه، جابه‌جایی در قالب، ریختن آن از ارتفاع، انبار کردن نامناسب و همچنین عدم دانه بندی صحیح منجر به این مشکل شده و آن را رقم خواهد زد.

عواملی که بر مقاومت بتن چیست?

عوامل مختلفی وجود دارند که اثراتی را بر روی مقاومت این مواد ایجاد می‌کنند. همان طور که گفته شد، در زندگی امروزه، این مواد نقشی کلیدی را در عمران ایفا می‌کند و از اجزای مختلفی نیز تشکیل شده است. در قسمت‌های قبل نیز به موضوع استحکام آن و همچنین نقاط مثبت آن اشاره شد و در این قسمت قصد داریم تا درباره عوامل موثر بر مقاومت این ماده پرکاربرد صحبت کنیم. به زبان ساده و مختصر عواملی همچون کیفیت و میزان دانه‌های تشکیل دهنده، مقدار سیمان استفاده شده، نسبت آب به سیمان و طول عمر، بر مقاومت آن اثر گذار هستند. بتنی که از دانه‌های سیلیسی تشکیل شده باشد، در مقایسه با بتنی که از دانه‌های آهکی تشکیل شده باشد، مقاومت بالاتری خواهد داشت و یا هر چقدر دانه بیشتری در این مواد وجود داشته باشد، آن‌ها از مقاومت بالاتری برخوردار می‌شوند. نکته قابل ذکر برای نسبت آب و سیمان، این است که هرچه نسبت آب و سیمان کمتر باشد، ماده‌ای که در اختیار کاربر قرار می‌گیرد، مقاوم‌تر خواهد بود. نکته آخری که لازم است در این بخش بدانید، درباره طول عمر آن‌ها و ساختمان‌هایی است که از این مواد به وجود آمده‌اند؛ به طوری که طول عمر مفید آن‌ها، معمولا بین ۵۰ الی ۱۰۰ سال می‌باشد.

این مطلب را هم بخوانید: افزودنی بتن چیست؟

البته لازم به ذکر است که برخی از این مواردی که نام برده شد، خودشان انواع مختلفی نیز دارند که در این مقاله به آن‌ها اشاره‌ای نکردیم.

انواع بتن‌ها

در قسمت‌های قبلی با این ماده پرکاربرد و اجزای تشکیل دهنده آن آشنا شده و نکات تکمیلی را نیز مطالعه کردید. در این قسمت قصد داریم تا درباره انواع آن‌ها صحبت کنیم. به طور کلی ۱۰ نوع بتن داریم که عبارتند از:

  1. بتن معمولی
  2. بتن سبک
  3. بتن سنگین
  4. بتن پیش تنیده
  5. بتن الیافی
  6. بتن گوگردی
  7. بتن پلیمری
  8. بتن پاششی
  9. بتن خود تراکم
  10. بتن غلتکی

البته لازم به ذکر است که برخی از این مواردی که نام برده شد، خودشان انواع مختلفی نیز دارند که در این مقاله به آن‌ها اشاره‌ای نکردیم. جهت اطلاع از قیمت انواع مواد شیمایی ساختمانی، افزودنی بتن،اسپیسر ها، واتر استاپ به سایت www.capcokala.com  مراجعه بفرمایید.

کلام آخــــــر

بتن در بسیاری از موارد کاربرد داشته و مورد استفاده قرار می‌گیرند. از بتن معمولا در ساخت جاده‌ها، آزاد راه‌ها، باندهای پرواز، بنادر، ورزشگاه‌ها و بسیاری از موارد دیگر استفاده شده و کاربرد دارند. همچنین در ساخت سازه‌ها و دیگر مسائل عمرانی کاربرد دارند و با توجه به نیاز امروزه و توسعه سازه‌ها و ساخته‌های بشری، آینده بسیار روشنی در انتظار آن‌ها می‌باشد. شما عزیزان میتوانید جهت اطلاع از مواد

این مطلب بدون برچسب می باشد.

شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید

کامل کردن گزینه های ستاره دار (*) الزامی است -
آدرس پست الکترونیکی شما محفوظ بوده و نمایش داده نخواهد شد -

سرزمین عمران | دانستنی های علم عمران