شما اینجا هستید
دانستنی های عمران » مزایا و معایب ( افزودنی بتن پاششی) شاتکریت بتن چیست؟

شاتکریت بتن چیست؟ (افزودنی بتن پاششی) شاتکریت بتن به معنای پاشیدن بتن خشک یا تر به روی یک سطح عموماً شیب دار است. با استفاده از این روش می توان در مدت زمان کوتاهی، یک سطح ناصاف و شیب دار، مانند دیواره یک تونل را با بتن پوشاند. علت ابداع این روش، زمانبر بودن و سختی قالب بندی سطوح ناصاف و شیب دار، به منظور بتن ریزی بوده است. برای انجام عملیات شاتکریت بتن لازم است ابزار و دستگاه های مخصوص این کار را در محل پروژه حاضر کنیم. برای این منظور، به یک دستگاه اختلاط بتن، یک پمپ پر قدرت برای ایجاد فشار لازم به منظور پاشش بتن و یک نازل مخصوص به این کار نیاز داریم. البته ماشین هایی به این منظور ساخته شده اند که تمامی این اجزا را دارا هستند. انجام این نوع از عملیات بتن پاشی نیاز به کارگران ماهر دارد.

شاتکریت بتن چیست

روش انجام شاتکریت بتن

شاتکریت بتن به دو روش خشک و تر انجام می شود. در روش خشک، دانه های شن و ماسه، سیمان و سایر افزودنی ها، در محفظه دستگاه ریخته شده و با فشار هوا یا مکانیزم مکانیکی نازل، با سرعت زیاد به سر نازل منتقل شده و در لحظه آخر، با آب مخلوط شده و با سرعت بالا به سطح مورد نظر برخورد می کند. لازم به ذکر است میزان پرت مصالح در این روش زیاد است، اما مزیت این روش، سرعت بالای انجام کار نسبت به روش تر است. در روش بتن پاشی تر، مخلوط بتن، قبل از قرارگیری در محفظه دستگاه به صورت کامل ترکیب شده و سپس مانند روش قبلی به سطح مورد نظر پاشیده می شود. استفاده از این روش میزان پرت کمتری از مصالح برجا می گذارد و می توان سطح وسیع تری را با این روش پوشاند و از طرفی ضخامت بتن پاشیده شده به سطوح با این روش، بیشتر از روش خشک می باشد. نکته مهم در هر دو شیوه، توجه به اندازه مصالح ترکیبی است. حداکثر قطر مصالح جامد موجود در ملات در این روش، باید ۲۰ میلی متر باشد. همچنین نسبت ترکیب سیمان، آب، سنگدانه و سایر افزودنی ها، به نحوی باشد که از ریزش بتن پاشیده شده به سطح، تا حد امکان جلوگیری شود.

شاتکریت بتن

مزایای شاتکریت بتن چیست؟

شاتکریت بتن اصولاً برای حذف مرحله قالب بندی قبل از بتن ریزی، در نقاطی که دسترسی به آنها دشوار است و به علت سطح ناصاف، به راحتی نمی توان در آنجا کار کرد، بوجود آمده است. در جدول زیر، مزایا این روش، آورده شده است:

مزایا شاتکریت بتن
سرعت بالای انجام عملیات
عدم نیاز به قالب گیری
مناسب برای سطوح ناصاف
مناسب برای بتن پاشی در ارتفاع
صرفه جویی در مصرف آب

معایب شاتکریت بتن چیست؟

در جدول زیر، معایب این روش، آورده شده است:

معایب شاتکریت بتن
پرت مصالح بیشتر
نیاز به تامین ماشین ها و ابزار تخصصی دارد
نیاز به کارگران ماهر و آموزش دیده

این مقاله را نیز مطالعه نمایید: افزودنی بتن چیست؟

موارد کاربرد شاتکریت بتن

موارد کاربرد شاتکریت بتن چیست؟

با توجه به ماهیت این روش شاتکریت بتن، می توان از آن در پروژه های زیر بهره برد:

  1. تونل ها
  2. تثبیت سنگ های اطراف راه های کوهستانی
  3. سد سازی
  4. کانال های انتقال آب
  5. دیواره مسیل های شهری
  6. معادن
  7. ساخت پروژه های معماری خاص، با المان های ویژه و قوس دار که عملیات قالب گیری آنها خیلی طول می کشد.
  8. و به طور کلی هر سطح ناصافی که بخواهیم در مدت زمان کوتاهی بدون نیاز به قالب گیری، عملیات بتن پاشی را انجام دهیم.
  9. استفاده از شاتکریت بتن در پروژه های معماری خاص.

نتیجه گیری

شاتکریت بتن یکی از روش های نوآورانه برای انجام پروژه های عمرانی است. با استفاده از این روش، می توان در مدت زمان کمتری، نسبت به روش سنتی که همراه با قالب گیری و بتن ریزی است، به نتیجه مورد نظر دست یابیم. انجام درست این روش، مستلزم در اختیار داشتن ماشین آلات تخصصی و کارگران ماهر و آموزش دیده است. همچنین، ترکیب بتنی که می خواهیم در این روش استفاده کنیم، در مواردی نیاز به فرمولاسیون ویژه دارد. برای مثال در دمای بالا یا پایین، نیاز به افزودن زودگیر بتن یا ضد یخ، به فراخور وضعیت سایت کارگاهی و پروژه عمرانی داریم. همچنین برای حصول نتیجه بهتر و دستیابی به استحکام مورد نظر، لازم است عمل آوری بتن با دقت و حداقل تا یک هفته، انجام شود. لذا توصیه می شود برای انجام این عملیات حتماً از مشاوره شرکتهای متخصص در این زمینه استفاده نمایید.

شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید

کامل کردن گزینه های ستاره دار (*) الزامی است -
آدرس پست الکترونیکی شما محفوظ بوده و نمایش داده نخواهد شد -

سرزمین عمران | دانستنی های علم عمران